SRC BELGESİ – Genel Bilgi

4925 Sayılı KTY’ ne göre karayollarında ticari amaç ile taşıt kullanan sürücülerin src türü mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunludur. Src belgesi almadan trafiğe çıkan araç sürücüleri ve yetki belgesi sahiplerine ayrı ayrı idari para cezası uygulanmaktadır. Sürücülerin mağduriyet yaşamamaları için mutlaka src kursuna başvuru yaparak belgelerini almaları önemle duyurulur.

SRC Belgesi Nedir?

Src kelimesi sürücünün sessiz harflerinden türetilmiş mesleki yeterlilik belgesidir. Ticari araç kullanan şoförlerin mesleklerini icra edebilmeleri adına bu belgeye sahip olmaları zorunludur.

Sınavsız Src Belgesi

25/02/2003 tarihinden önce sürücü belgesine sahip olan, sürücü belgesi cinsi B-C-D-E sınıfı olan kişiler muafiyet hakkından yararlanırlar.

GENELGE

2008/KUGM – 17 /MYB’ ye göre şehir içinde ve şehirlerarası eşya, kargo ve yolcu taşımacılığı işi yapan araç sürücülerinin de Src belgesi almaları zorunlu hale getirilmiştir. Mesleki yeterlilik (src) belgesi olmayan sürücülere cezai işlemler başlamıştır. Cezalı durumla karşı karşıya gelmemeniz için evraklarınızı kısa bir süre içerisinde tamamlayarak kursumuza kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

İLKOKUL MEZUNLARI SRC 1-2-3-4-5 BELGESİ ALABİLİYOR

2008/KUGM – 17/MYB yönetmeliğinde de belirtildiği gibi src1 ve src 2 belgelerinde lise ve dengi okullardan mezun olma şartı kaldırılmıştır. Artık ilkokul (dört yıllık) mezunlarda src 1-2-3-4-5 alabileceklerdir.

SRC Nedir?

Src ticari araç kullanan araç sürücülerinin alması gereken bir bel türü olup, ister yolcu taşımacılığı isterse eşya kargo taşımacılığı yapanların alması gereken bir belge türüdür. Bu belge Mesleki Yeterlilik Belgesidir.

Src Belgesini Kimler Almaladır?

Src belgesi kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs gibi insan ve eşya taşıyan araçları sevk ve idare edecek olan şoförlerin almaları kanuni bir zorunluluk olan belgeyi ifade eder.

Src Belgesi Alanların Psikoteknik Almaları

Ticari amaçla yolcu ve kargo taşıyan araç sürücüleri src belgesi ile birlikte psikoteknik raporunuda almaları zorunludur. Psikoteknik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlardan her beş yılda bir psikoteknik testine girmeleri kanuni bir zorunluluktur.